Waarom inzetten op valpreventie?
Steeds meer mensen hebben zorg nodig nadat ze zijn gevallen. In 2022 bezochten 117.000 65-plussers de spoedeisende hulp (SEH) om behandeld te worden na een val. Met de dubbele vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren alleen maar toe. Afgezien van het persoonlijk leed, heeft dit ook gevolgen voor de maatschappij en de druk op de gezondheidszorg.
Een val kan veel impact hebben op het dagelijks leven van 65-plussers. Ze worden minder zelfredzaam, kunnen soms niet meer thuis blijven wonen en de kwaliteit van leven neemt af. Een val brengt daarnaast niet alleen lichamelijke, maar ook geestelijke gevolgen met zich mee. Zo kan de angst om te vallen leiden tot een sociaal isolement. “Er is meer aandacht nodig voor vitaal ouder worden en met de ketenaanpak valpreventie is het mogelijk om ons meer te richten op collectieve preventie” zegt Anna Bakker, regionale trekker van de ketenaanpak en adviseur Publieke Gezondheid van GGD Groningen. “Iedere 65-plusser van Groningen kan hierdoor op tijd voorlichting krijgen en gebruik maken van beweegaanbod om zo lang mogelijk vitaal te blijven”.
Vitaal ouder worden
Gelukkig kunnen 65-plussers zelf ook in actie komen om fit en vitaal te blijven en zo het risico op een val te verkleinen. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van de ketenaanpak valpreventie. Gemeenten zetten met hun partners in op voorlichting over vitaal ouder worden en versterken hun beweegaanbod. Een Valrisicotest kan vervolgens het risico op vallen bepalen en ook wat 65-plussers zelf kunnen doen om vitaal ouder te worden en op de been te blijven. Daarvoor kan naast het reguliere beweegaanbod ook valpreventieve beweeginterventies worden aangeboden. “Vanuit DokNoord zijn we blij dat we met elkaar een eenduidige aanpak hebben opgezet”, vertelt Romeo Stroosma van DokNoord. “Door deze samenwerking kunnen zorgverleners en gemeenten de juiste hulp bieden aan 65-plussers.”
Meer aandacht voor valpreventie 65-plussers in gemeenten
Met het landelijk Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) hebben gemeenten de taak gekregen om de ketenaanpak valpreventie in te richten. Vanuit het netwerk Gezond Groningen vervult GGD Groningen de rol van regionale trekker van deze ketenaanpak en werkt nauw samen met Menzis. Vanuit deze regionale samenwerking hebben alle 10 gemeenten, Menzis en DokNoord afspraken gemaakt over de invulling van de keten voor de inwoners met een hoog valrisico. In de regio is afgesproken dat 65-plussers met een hoog valrisico na afname van een Valrisicotest door professionals met een uniforme verwijsbrief kunnen worden doorverwezen naar de huisarts. De huisarts neemt vervolgens de Valrisicobeoordeling af. “We zijn heel trots op deze samenwerking”, zegt Froukje Zeijl van Menzis. “Helemaal op de rol die de huisartsen van DokNoord hierin durven te pakken. Het maakt het extra speciaal dat we als eerste provincie in Nederland de keten hebben staan.”
Met deze gezamenlijke ketenaanpak investeren de betrokkenen in het onderling uitwisselen van kennis en expertise, goede signalering en een structurele aanpak, zodat de verschillende professionals in de keten 65-plussers met een hoog valrisico eerder kunnen vinden en hen kunnen helpen om vitaal oud te worden. Deze unieke regionale en lokale samenwerking zorgt ervoor dat de ketenaanpak valpreventie in Groningen stevig staat.
Voor meer informatie over de ketenaanpak valpreventie, zie de GHC-site.